Hoppa till innehåll

Internet, Anonymitet och Molnet. Vad är framtiden?

Den hype som idag finns för molntjänster kommer nog delvis att bestå, dock så känner jag mig inte helt övertygad. Det är inte det att jag ser det som bättre eller sämre, utan jag står neutral.

Windows 7 kanske blir Windows sista OS för skrivbordsdatorer. Kanske blir istället GNU/Linux med dess större distrubutioner framtidens fullständiga OS för skrivbordet. Windows kommer istället satsa på sin molntjänst och deras Office-program och allt annat kommer kanske istället köras via en applicerbar mjukvara som finns lokalt, medans resten körs i just molnen.

Det som är det tråkiga med detta är att konkurrensen kan försvinna. Ifall alla väljer ett OS nu istället så blir frågan istället hur man kan revolutionera det som redan är fullständigt. Dock så lär ju Mac OS X ligga kvar och tävla med GNU/Linux på skrivbordet.

På serversidan så kommer nog däremot GNU/Linux också få sig en spark framåt. Ifall allt lämnas skrivbordet för att lagras just i molnet så kommer större datacenter med bättre optimisering behövas. Här ser jag dock en stor chans för BSD att slå på stort.

Men detta med molnet har sina tillämpningar och jag har mina funderingar. Om man säger såhär så kommer ju mycket av säkerheten av avskiljas. Man behöver inte längre oroa sig för en del hot mot direkta arbetsstationer då de ändå inte innehåller något värdefullt. Men tänk då istället om en attack mot något så vitärt som en miljons molnkonton. För det kommer alltid att finnas folk som vill visa vad de kan, de vill skada, förstöra osv. De kommer nu kunna fokusera på en tjänst. Precis som de fokuserat tidigare på ett specifikt säkerhetshål i Windows – för säkerhets hål kommer det alltid att finnas.

Säg iallfall att det skulle bli på det vis att alla körde Ubuntu på sina skrivbordsdatorer och bärbara. När de ska arbeta, såg mot Microsofts molntjänst så loggas de in i ett Chrome OS-liknande skal och är tillika inne på ett online-baserat skrivbord som ändå ser ut och fungerar som Windows, vilket det också är, fast det är online. Din dator behöver knappast att beräkna något annat än rendering av AJAX.

Arbetsstationer kommer inte behöva lika mycket uppdateringar för att programmen inte ligger på datorn. De som kommer är möjligtvis för Linux-kärnan och vissa andra service-tjänster som rullar ii bakgrunden. De program du har i molnet uppdateras där – en ända gång. Men återigen, se om den uppdateringen skulle vara felaktig – tänk om den är skadlig. Då är ALLA körda.

Detta kommer att kunna fortgå i en evighet.

Se också detta men anonymitet. Googles webbläsare Chrome slår nya marknadsandelar och blir allt större. Men nyligen så upptäcktes en bugg som gör att man inte kan surfa riktigt anonymt i Chrome. Det är troligtvis en bugg, men tänk om så inte skulle vara fallet. Det finns många spekulationer angående hurvida Google handskas med all information de får av oss användare. Jag använder alla Googles tjänster i princip varje dag. Det är funktionellt och gratis, jag kan inte vara naiv nog och tro att det är helt gratis. Jag tillgängligger en del av min information mot att jag får använda deras tjänster. Det är okej. Men jag vill ändå ha det valet, den möjligheten att säga nej och inte vilja mer.

Det är den valmöjligheten som ska vara synonymt med anonymitet. Det är som att jag använder Google Maps och Google Latitude med mina vänner. Och har funderat på att göra en Rick Falkvinge, och lägga ut min position i realtid för att bevisa något, precis som han. För det är dit som vi kan hinna att komma. Skillnaden som måste göras är bara det att vi ska kunna ha den möjligheten att när som helst kunna stänga av.

Ifall allt körs i molnet på en sluten källkod som ingen, någonsin kommer att veta vad som sker, mer än de som producerat koden, så kommer vi aldrig att veta vad som sker med det som vi gör. kanske sitter det en snubbe på andra sidan internet, i molnet och ser hur du för musen runt på skrivbordet pga ett integrerat RDP-protokoll som ingen kommer att få veta något om.

Redan nyligen så skedde en attack mot Amazons molntjänst EC2, där det skapades en Zombietjänst.

Fri, öppen mjukvara i molnet på skrivbordet. Stängd, properietär mjukvara i molnet eller på skrivbordet.

Vilket är rätt, vilket är fel? Vilket ska bort, vilket ska stanna? Vad tycker och tror ni?

Publicerat iOkategoriserade