Hoppa till innehåll

Mentor- och lärlingsskap.

Arbetare

Folkpartister förespråkar på sina plakat att man ska sätta in lärlingsskap för att unga ska få jobb, och jag skulle också gärna se det:
Men hur ska de kunna genomföra det när det alliansen vill se allt mer privatisering, vilket bidrar till sökande efter ekonomisk vinst, snarare än något annat.

Privatisörer vill inte ha okunniga ungdomar som springer runt när de utgår ifrån sitt arbete med vinstvinnande syfte. I motsats till alliansens anförande till just privatisering, skulle jag vilja se att staten tar tillbaka tex. apoteken, låter systembolagen vara. Som arbetsförmedling skulle då myndigheter kunna betala ut en typ av lön till personer som går som lärlingar.Företaget med arbetande mentor skulle då hjälpa samhället igenom att minska sysselsättningsbrist och få igen det med gratis arbetskraft allt eftersom.

Låta unga själar gå som lärling hos personer som fungerar mentor några år innan de går i pension. När väl denna våg att 40-talister som går i pension är över oss så finns det ingen som kan ta över. Ingen som kan deras jobb. Finns ingen dokumentation och människans störska nackdel är ju att vi inte kan extrahera kunskap hur som helst.

Se de som går på byggnadsprogran på gymnasiet och som kommer ut i arbetslivet – de kan knappt sin sak för att det har varit för mycket teori och inte tillräckligt med praktisk utbildning. De som idag är, tex snickare, kan sin sak och har ofta lärt det sig igenom praktisk utbildning utanför skolan. Min farfar gick som lärling, min flickväns far gick som lärling, min morbrot lärde sig också igenom att göra. De är snickare och de kan sin sak!

Vissa personer lär sig helt enkelt bättre igenom att praktisera och det är långt ifrån alltid som sådana personer faktiskt söker sig till mer praktiska utbildningar, eller utbildningar alls, då de just är så konservativa med teoretisk utbildning i dagens samhälle. Dessa personer går då kanske istället hemma som arbets- eller sysslolösa.

Vi behöver statligt ägda företag som kan ta sig ann och utföra statliga arbeten i de flesta sektorer. Byggföretag, vägverket mm. Dessa firmor kan sedan ta in lärlingar som arbetskraft som sedan kan allt det som sin mentor kunde och kan fortsätta hålla arbetsplatsen rullande.

Bla här i Göteborg så vill politiker bygga fler hyreshus för att tämja den totala saknaden av lägenheter i staden. Sådana projekt, som ändå är av statligt, region, eller kommunalt planlagt, utföras av statligt anställda. Byggnadsarbetare som skulle kunna agera mentorer åt arbetslösa unga, eller egentligen vem som, som sedan kan ta efter.

Detta kan tillämpas i alla sektorer och alla platser.

Det är fint att lova en sak, men berätta gärna HUR ni tänkt göra det med.

Publicerat iOkategoriserade