Hoppa till innehåll

GNU/Linux och spel – Goda nyheter!

Förr i dagarna så var jag en oerhörd spelnörd. Medans andra pojkar spelade fotboll, spelade jag TV-spel. Helgerna spenderades i ett ombyggt hönshus med Johan, Sebastian och ett Nintendo 64.

Man blev äldre och tiden går åt till annat – men suget försvinner aldrig riktigt. Ett krav som jag har på min laptop, när det är dags för ny, vilket det rätt nyligen var, är att den ska ha ett kraftfullt grafikkort (för att vara en laptop). Dels för att jag har mycket funktionellt med Compiz-Fusion, men också för att kunna spela, när väl tillfället är här. Då jag helt och hållet vägrar att köra WIndows – inte ens för spel, så blir det dock lite tråkigt. Det blir lite begränsat i vilka spel som körs på våra mindre LAN.

Enemy Territory: Quake Wars har hållt igång länge och ät väl egentligen det mest grafiskt-sett, snyggast. Doom 3, Quake 4, Postal 2: Share the Pain, Unreal Tournement 2003 är ytterligare några properitära spel som vi kört – som dessutom har riktig Linux-support (sk. ”Native”).

Förutom dessa spel så har det blivit en massa Open Source-spel. Battle for Wesnoth, Teeworlds, Hedgewars, Warsow. De är alla roliga, men de har ju sina brister. Saker som kanske inte är klara – eller just grafiken och/eller känslan av kommersiella spel.

Nu till de goda nyheterna!

Jag antar att ni känner till Steam? Steam är ett så kallat content delivery-system skapat av Valve Corporation för att digitalt distribuera datorspel till kunder.
Man köper spelen digitalt, chattar och pratar med vänner, spelar sedan med dem och en massa mer kul. Nackdelen har hittils varit att det inte funnits till GNU/Linux.
Men snart är väntans tider över! Steam är påväg till GNU/Linux och du kommer snart kunna ånjuta ett gigantiskt bibliotek av kommersiella spel – som du kommer kunna spela utan att köra Windows!

Det är nästan för bra för att vara sant, men sant är det! Här körs en funnen Linux-binär med inloggning.

Jag tycker att det är oerhört lyckat att se större företag, som bla. Valve, satsa hårdare på GNU/Linux. För mig så har GNU/Linux än mycket större chans i framtiden, att bli ersättare av spelnördars operativsystem. Ett GNU/Linux-system är stabilare och mer optimalt än Windows, med alla dess bakgrundsprocesser och visuella effekter som inte går att stänga av. Men innan så har man inte räknat med GNU/Linux då de har så få marknadsdelar när det gäller val av operativ.

Dels är denna siffra ökande, men framförallt så tycker jag inte att den säger särskilt mycket. Det är ju verkligen inte som att alla som kör Windows på sin dator, också sitter och spelar. Det är ju en bråkdel av alla användare. Se dessutom på alla konsoller som nu finns, som är till för att just spela – inget mer. (även att man kan annat)

Men det är inte nog med goda nyheter där, inte. Nej, Humble Indie Bundle, där du kunde köpa fem spel, få ett på köpet, för hur mycket eller lite som du själv ville ge, sa det att om de skulle komma upp i en mijlon dollar, skulle släppa spelen som öppen källkod.

Well, de sålde spelen för totalt 1 025 219 dollar! 300 000 dollar går till välgörenhet. Detta betyder helt enkelt att spelen Aquaria, Gish, Lugaru HD, och Penumbra Overture kommer att få sina källkoder släppta under en fri licens!

Statistik av Humble Indie BundleFaktum är dessutom att det är GNU/Linux-användare som var majoriteten av högst betalande, dessutom. Även jag köpte mig en kopia.

Jag tror definitivt att vi kommer se en ökning av spel, med allt vad detta innebär, i framtiden. GNU/Linux är något att satsa på.

Ser fram emot den dag då jag kan starta upp min Steam-klient, samtidigt som Johan eller Sebastian, trots att de kanske kör Windows och/eller Mac OS X, och kunna välja att spela vilket spel som helst på våra framtida LAN.

Publicerat iOkategoriserade