Hoppa till innehåll

Klart att det går att konkurrera med gratis!

Nu i (privat/)piratkopieringens högsta dagar så är det mycket snack ifrån skivbolagen att det är helt omöjligt att konkurrera med gratis – detta är helt, helt fel. Är konsumenten villig att lägga pengar på en tjänst eller produkt som den anser vara värdig summan antingen för att den uppfyller ens önskan eller håller en bättre kvalitet än billigare/gratis tjänster och produkter – så kommer denne att också göra det.

Se bara på Microsoft Windows. De är och har varit världsledande med det mest använda operativsystemet på skrivbordsdatorer – och det kostar skjortan!

Och så ser man GNU/Linux, tex Ubuntu som är helt gratis och fritt att använda och modifiera – men dessa är trots det inte världsledande. Alltså kan man konkurrera med gratis!

En möjlighet i detta avseende är att Microsoft tillhandahåller en annan support på Windows än vad Ubuntu och Canocial gör för tillfället.

  • Är man kräsen på ljudkvaliteten så köper man laglig musik på skiva och laddar inte ner den.
  • Är man en riktigt fan eller vill helt enkelt ha orginalskivan för känslan till något fysiskt så köper man skivan istället för att ladda ned den.
  • Vill man ha extramaterial och DVD i orginalförpackning så köper man en DVD.
  • Vill man ha en säker låt, med bra kvalitet (och DRM skydd) så köper man den i en internet butik.

Finns det alltså ett behov eller en önskan så lägger man helt klart pengar på det. Som jag lägger tex. hellre några hundra extra på en fet konsert istället för en skiva – för den kommer ändå bara rippas och sen läggas undan. Jag vill helt enkelt inte ha en skiva, jag vill inte ha ett fysiskt media. Förutom när jag verkligen tycker det är värt det som tex American Pie filmerna, The Lord of the Rings, Håkan Hellström-skivor. Samma sak är det med bion (jag sparar även biljetterna).

Det går helt enkelt att alltid konkurrera med både billigare och gratis. Jag köper oftast en dyrare vara på ICA för att jag vet att den håller en högre kvalitet. Jag köper hellre en dyrare elektronik-pryl för att jag vet att deras support är bättre än en noname produkt med en engelsk mail-support. Så är det ju bara.

Människan prioriterar helt enkelt på olika vis. Min kusin Hannas man, Johan köper bara orginalskivor. Han är den sådan musikfantast. Medans jag lyssnar på musik medans jag gör något annat så är hans ”annat” att lyssna på musik.

Publicerat iOkategoriserade