Hoppa till innehåll

Musik – Deleted

Idag tryckte jag Shift+Del på mitt och Annelis stora musikbibliotek på ca 20GB. All den musiken är nu borta. Varför?  – Spotify.

Under många, många år så har vi ”pirater” sagt att vi piratkopierar/fildelar för att det är enklare och bättre än att köpa en enstaka låt för en tia, eller köpa en sketen CD skiva för att komma åt den låt man egentligen vill åt. Vår tekniska evolution har alltid leget ett eller fler steg före allt annat. Vi vi ha det digital och inte i fysisk form. Den enda fysiskt relaterade skulle vara en MP3 spelare fylld med låtar.

Vi har sökt efter lagliga alternativ utan att lyckas. Det har kommit några ”halv-lagliga” alternativ, men  inget som Big Brother = Gigantiska skivbolag, har tyckt om – tills nu.

Radio har aldrig varit ett alternativ. Jag älskade det so liten och somnade till det varenda kväll. Det var radio på helgmornarna och på bilresorna. Men under den senaste tiden har jag byggt upp ett allt större hat emot det då jag anser att alla radiokanaler är köpta av Big Brother. De mutas att spela upp vissa låtar. Och jag kan inte tänka mig att en sund människa kan spela upp samma låt 4-5 gånger i timmen. Och ingen kan vilja höra en utpumpad låt så ofta. Finns ingen passion bakom.
Alltså är min syn på radiokanaler att de är köpta att spela upp en viss låt eller vissa låtar.

Men Spotify ger tillgång (enligt dem själva) till 95% av all världens musik. Och jag älskar det på alla möjliga sätt! Man kan hitta så mycket nytt och det är ett sådant stort urval att det inte är värt att ha vårt andra musikbibliotek kvar. Visst, jag som gratis användare (för tillfället iallfall) får lite reklam då och då, men det är absolut värt det! Man kan hitta musik de verkligen inte spelar på radion.

Jag tycker det är så berfriande att lyssna på laglig musik på MINA VILLKOR, NÄR JAG VILL, HUR JAG VILL. Jag kan nog inte vara lyckligare.

De enda nackdelarna är de resterande 5% av världens musik som saknas. The Beatles, AC/DC och ett par Kristian Anttila skivor är vad som saknas, vad jag har lagt märke till. Dock så finns det MASSOR av Frank Sinatra och jag har hittat några nya Håkan Hellström låtar. Men sen är det även en nackdel i vissa fall att man måste vara ständigt uppkopplad för att faktiskt kunna lyssna. När man är hemma så är det inga problem, men på resande fot blir det värre. Man kan ju hoppas att även det fixar sig i någon form. Det blir ju en del traffik att streama och mobilt kostar.

Den sista anledningen är att det inte finns någon native GNU/Linux klient för det. Man får istället förlita sig på att köra klienten med Wine – vilket verkligen inte är optimalt. Jag vill kunna byta låt genom en enkel knapptryckning tex. Sen är det inte speiellt snyggt att ha en Windows applikation på sitt snygga skrivbord. Det är grått och trist i menyerna.

I framtiden så vill jag alltså se antingen en riktig GNU/Linux klient och/eller ett öppet API så man kanske kan integrera sitt konto med vilket musikprogram som man själv föredrar. Som tex Songbird eller Exaile.

En av de absolut viktigaste funktionerna i Spotify är iallfall att man kan skrobbla. Det är oerhört viktigt för mig!

Jag tror att vi kommer få se fler liknande tjänster på flera områden i framtiden. I USA så har CBS och abc börjat sända sina program gratis på internet. Det blir reklam-avbrott precis som på vanlig TV, men man kan ändå se det när man vill. Något sådant ser jag fram emot till Sverige och övriga världen med, för den delen. SVT och TV4 har satsat lite, men deras uppspelare är inte precis snälla mot oss GNU/Linux-användare. Jag har fått igång SVT, men TV4s tjänst är värdelös!

Ett annat lagligt alternativ är ju iTunes som har varit störst i världen på att deras område, en att låtarna som sålts har varit DRM-skyddade har fått mig och många andra att totalt vägra något alls därifrån. Har jag köpt en låt så ska jag kunna lyssna på den vart jag vill och hur jag vill. Vilket inte gått över huvudtaget med en DRM-skyddad låt. Men nu har Apple släppt på skyddet så det inte längre finns kvar. Vilket är ett genidrag.

Ett lagligt alternativ av film är Headweb som jag har skrivit om tidigare. Där kan man hyra och köpa DRM-fria filmer! Tyvärr har inte Big Brother = gigantiska filmbolag, inte riktigt hoppat på än. Men de ska tydligen vara på gång till även dem, vilket ska bli oerhört roligt. För tillfället så finns inte så många omdiskuterade filmer där än. Men det ska troligtvis ändras under året. Jag har letat och letat efter den första filmen jag ska hyra/köpa ifrån Headweb, men det har inte riktigt dykt upp något jag är helt säker på. Dock så lockar Barnhemmet lite.

Lite historia:

Spotify har varit under utveckling sedan 2006 av en grupp på Spotify AB i Stockholm. Det grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Spotify blev en ganska revolutionerande sensastion och gick upp till ett värde på 75 miljoner på första veckan!

Spotify är troligtvis det bästa som har hänt internet sedan Napster.

EDIT: Ni med Bredbandsbolaget som bredbandsleverantör har tillgång till Spotify gratis under en tid framöver.

Publicerat iTankar