Hoppa till innehåll

Brottsportal

För ungefär ett år sedan så bestämde jag mig för att sälja alla stationära datorer jag hade, Annelis och minsa systrars och istället köpa latops. Inte helt nya, men några lagom bra.

Den första jag köpte, köpte jag med ett Bootup lösen. Jag tänkte att det skulle bli skit enkelt att fixa, men det var det icke. Så jag började höra av mig till tillverkaren och bad om hjälp, och jag bad dem även att kolla upp vem det stod på.

Det visade sig att det var ett företag i.. nu kommer jag inte ihåg, men en bra bit bort. Om det var i Karlskrona. Jag ringde iallafall upp företaget och ville berätta om datorn. Mannen jag talade med kollade sin databas och det visade sig att den hade blivit stulen för två år sedan av en av deras entrepenörer. Mannen berättade också vänligt att jag måste vara ett pucko som köpte en begagnad dator, trodde den var stulen dessutom ringde upp de f.d. ägarna – något han aldrig skulle göra.

Han sa sedan att han inte ville ha tillbaka datorn och att mannens om blev bestulen på den hade slutat. Dessutom hade de som policy att inte ha något bootup-lösen så det måste ha kommit senare efter stölden.

Då jag är ett pucko så sade vi tack och hej och jag fortsatte med mekandet. Men det var lönlöst och jag fick aldrig igång den.

Något sånt här har garanterat hänt flera personer. Inte att de köpt en dator med bootup-lösen som de aldrig fått igång, utan att de köpt stöldgods i god tanke på att det bara var begagnat.

Detta kan stoppas med en nystartad hemsida vid namn Brottsportalen.se. Siten är ett privat iniativ som förhoppningsvis ska leda till att de som blir bestulna på saker kommer få tillbaka och kanske inte att det ska hända alls. Sidan har redan kommit igång rätt bra och jag tycker att du ska kontrollera dina köp – innan du köper dem begagnat på tex. Blocket eller Tradera.

Och du som faktiskt blir bestulen – Polisanmäl det och registrera stölden på Brottsportalen.se

Publicerat iOkategoriserade