Hoppa till innehåll

El-allergi = Ficton.

Idag stod det i nyheterna om den ”el-allergiska” mannen i Mora och den aktuella domen om huruvida bla. mobil- och internetleverantörer skulle behöva rikta om sina antenner för att det inte längre skulle påverke denna man.

Min första tanke är: el-allergi är inte på riktigt. Det finns idag inga vetenskapliga bevis på att detta över huvudtaget existerar. I dubbla blindtest har de som trott sig vara utsatt fått en placeboeffekt, vilken har resulterat i liknande huvudvärk, osv. Det är, i mina ögon, således en fix idé.

Jag funderade på om någon tidning skulle ta upp just denna fråga och blev positivt överraskad när jag läste i DN att de frågade Christina Bröms (C), vice ordförande i Mora-Orsa miljönämnd, om beläggen för el-allergi. Det finns givetvis inga.

När de säger detta svarar Christina Bröms:
– Det vill jag inte kommentera. Forskning kan ändra sig utifrån att det kommer nya belägg för saker och ting.

Och det har hon ju givetvis helt rätt i – belägg, vetenskap, förändras när nya bevis läggs fram eller – som i detta fall – motbevisas. Dock är hennes kommentar något luddig.

Hursomhelst, säger jag inte att alla typer av denna påstådda huvudvärk, eller vad det kan handla om, är påhittat. Men jag tror inte att det handlar om någon typ av elekotromagnetisk strålning utan något annat som man inte har upptäckt ännu.

Publicerat iOkategoriserade