Hoppa till innehåll

Negativt med privatisering #1 – Psykvård.

Moderater och den moderata koalitionen vill har mer privatisering. Jag talade med en vän som var centerpartist och deras tanke var att all privatisering var bra privatisering. Jag håller inte med. Det finns absolut områden där en marknad har en betdyligt större fördel – vården, är inte en av dem.

Det är många som mår dåligt i vårt samhälle och behöver vård i form av psykologisk, inte bara fysisk, eller ”traditionell” vård. Varje dag tar fyra personer livet av sig i Sverige – en var sjätte timma! Metro skev nyligen om hur Sahlgrenska Universitetsjukhuset hade räknat ut att åtta dog i Sverige av medicinska misstag, varje dag – dessa fyra borde defintivt vara ibland dem. Det är definitivt ett medicinskt misstag att så många tar livet av sig. Vad de behöver är vård!

Se det nu till detta: Privatisering gynnar aktörerna ekonomiskt. Statligt (landsting/kommun) ägda bolag får inte gå med vinst. Sjukvården får alltså inte gå med vinst, den ska bara finnas där, kosta skattepengar och ge dem som behöver vård. Den går idag mot en allt bredare privat marknad och detta skadar dem som behöver vården.
Finansiärer och (aktie)ägare vill ha avkastning. De vill att det ska gå bra, de vill vinna. Detta leder i sin tur till att man sätter upp policys för att inte ge vård till dem som inte är ”tillräckligt sjuka” för att få vård.

Denna policy kan, kanske, ge fördelar, men i princip betyder den att man inte vill förlora pengar på folk som troligtvis, inte säkert, men troligtvis överlever även om de inte får vård. Och det kanske är många som klarar sig eller finner vård på annat sätt, men det kommer alltid att finnas folk som ramlar mellan stolarna. Alltid!
Och då kommer antalet självmord per dag att öka.

Vården får inte privatiseras.

Vården måste få ekonomiskt stöd.

Publicerat iOkategoriserade