Hoppa till innehåll

Monarkin och dess rättigheter.

Vi fortsätter på gårdagens tema med Sveriges lagar och folks rätt- och skyldigheter.

Jag anser över lag att en monarki inte fyller någon faktisk funktion i ett demokratiskt samhälle längre. Det är endast ren formalia och resten är en enda stor dokusåpa – och jag gillar inte dokusåpor.

Kungen (eller vår framtida drottning) har ingen makt och kvarvarar endast som sveriges ansikte mot världen. Men är det lämpligt att fortsätta ha folk som föds in i titlar i ett demokratiskt land? I ett land som dessutom ses som ett föredömme ibland demokratier. Dessutom kostar det fruktansvärt mycket pengar, pengar som kommer ifrån skattebetalare.

Men det kommer mer; monarkins medlemmar har dessutom ett till synes makt som gör att de tydligen får göra vad som helst – något som innefattar att bryta mot lagar som resten av det svenska folket måste följa. Köra i extrema hastigheter, parkera vart som helst, tvätta pengar osv. Eller bryta mot normer och moral som otrohet.
Allt är tydligen okej för att man är av kunglig ätt. Detta är något som jag bara inte kan hålla med om!

Jag skulle gärna se att vi avskaffar monarkin i Sverige då jag bara ser det som nackdelar. De är ute i världen (sticker till USA när de har problem med sin partner), bär makalösa kläder och bygger ett och annat sjukhus eller dyl. Men det skulle vi, folket/staten, också kunna göra ifall vi sparade in de pengarna som vi årligen ger dem.
De lever ju fortfarande precis på samma sätt som de medeltida kungarna/drottningarna – som stadsöverhuvuden – och det hör inte hemma i ett ”klasslöst” (iallafall som mål) samhälle.

Jag är så oerhört trött på att behöva läsa om dessa stackars människor i var och varannat tidningsuppslag. Det är inte rättvist för någon att behöva födas in i en titel på 2000-talet. Ingen! Det är orättvist för alla de som inte får det så bra, och det är orättvist för de som inte har så mycket till val för att komma undan. Inte undra på att de dummar sig när hela Sverige ser på och njuter av deras dumhet.

Personligen litar jag inte ett skit på kungahuset och jag är direkt tacksam för att riksdagen röstade ja för att vi ska kunna få en bättre insyn i hovets ekonomi.

Publicerat iTankar