Hoppa till innehåll

Och medias roll.

Medias roll i samhället är att agera mellan statsmakt och folket. Det är en del i det demokratiska samhället och ett verktyg.

Med det sagt, har inte media i sig någon makt. De ska skapa opinion och därmed överlåta den till folket. För några veckor sedan var det tal om att en 91-åring skulle utvisas ur landet. Grejen var det att hon inte bara var väldigt gammal, utan att hon dessutom var dement och skulle utvisas själv till Ukraina, och väl där, inte ha någon familj.

Det är givetvis hemskt och orättvist att utvisa en sådan gammal kvinna under hennes förhållanden, men saken är den att motsatsen, enligt svensk lag, är olagligt i dagsläget. Jag, personligen, anser att hon ska få stanna. Men det är ju av rent personliga skäl. Lagarna finns av en anledning, även om många är urålderliga och baseras på romartidens normer.

I detta fallet hade sade tydligen lagen att i just sådana fall som detta, ska inga undantag tas, och säger lagen så, så är det ju så.
Media blåste upp detta i väl storlek och stoppade väl utvisningen. Men här kommer åter till medias roll:
Ja, det är medias roll att uppmärksamma händelser som dessa och låta folket veta. Ge oss information och skapa opinion för att lagar ska förändras. Men innan lagar ändras, måste man följa dem. Lagar gäller inte retroaktivt – man kan alltså inte bli dömd för något som blivit olagligt efter att du gjort det, och samma sak gäller i dess motsats; även om något blir lagligt i framtiden, så får man inte göra det medan det är olagligt!

Jag hoppas att den stackars kvinnan får stanna, i samband med att sveriges lagar förändras i mål som dessa, och att folk inte ska ”ramla mellan stolarna”. Men innan det så får inte media pressa svenska myndigheter till underkastelse. I detta fallet så var det rent moraliskt i all välmening, men ifall media får en ökad makt så kan detta användas vid fel tillfällen i en ev. framtid.

TV4 tog upp denna händelse i Nyhetsmorgon och hade med sig Tomas Billström och gav honom all skit. Det är hans jobb att så upp för svensk lag! Skulle han sitta och agera efter personliga tankar och bestämma vem som ska utvisas eller ej, så skulle jag bli ursinnig! Han är en statlig anställd person och lyder under svensk lag och det svenska folket. Ingen ska få honom att ändra sin åsikt så att han ändrar ett statligt beslut – det är lagen som ska ändras och då ska han lyda den förändringen.

Sen blir det en tråkig sists för honom. Jag tvivlar ju på att han skulle vilja utvisa denna gamla kvinna, men det är en del i hans arbete och han måste göra det.

Utvisningen blev slutligen uppskjuten och målet är anmält till Europadomstolen för att strida mot mänskliga rättigheter. Det, gott folk, det är rätt väg att gå.
Det är i fall som dessa som jag faktiskt gläds åt vårt medlemskap i EU.

Publicerat iOkategoriserade