Hoppa till innehåll

Framtiden är vår.

Tidigare idag så var jag ute på stan och delade ut Piratpartiet flygblad i ett par timmar. Döm av min förvåning vad våra blad gick åt snabbt. Det som gjorde mig extra posetiv var att även medelålders män och kvinnor har fått upp ögonen för vad som har hänt och vad som är på väg att hända. Det är många som – trots deras brist på syn eller åsikt angående fildelning i sig – uttrycker sitt missnöje mot de stränga straff som de fyra dömd The Pirate Bay-grabbarna fick.

Det roligaste var nog då det kom fram några som även ville tala lite om saken. Framför allt så höll jag en diskussion med en fysiker och en egen företagare, ”Sedan länge”, som han uttryckte det. Han var mest oroad över patenten som han var aning beroende av.

Fysikern tyckte inte riktigt om det namn som vi bär och var emot att man gratis skulle få ladda ned hur som helst. Han ville, liksom vi, att det skulle finnas bättre tjänster för att kunna ta del av lagligt material. Jag gav honom Spotify som praktexempel och menade på att vi också gärna ser lagliga tjänster. Det handlar inte riktigt om hurvida det kostar eller ej – det handlar om kostnaden och det handlar om bekvämligheten. Givetvis ska artister ha betalt, men det kan ju finnas andra vägar än igenom skivbolag. Det är ju faktiskt de som förlorar pengarna. Artisterna får bara en större publik (både fysiskt på konsert och virtuellt). Skivbolagens dagar kanske helt enkelt är över, de trycker ju ändå bara ner folket, publiken och våra politiker.

Den egna företagaren hade däremot mer åsikter om patenten. Han var ansåg att Sverige skulle falla ihop utan den. Fel. Det som jag tycker är så tråkigt är hur alla är så otroligt pengaberoende. De ser bara skatter i form av guld och juveler framför passion och glädje. Jag tror inte att Sverige står och faller på patentfrågan. – ”Ingen kommer vilja tillverka något”. Jo då. Finns det ett behov finns det en kund. En behövande kund är ändå beredd att betala. Det kanske snarare skulle vara så att man skulle sluta det aktiva letandet efter en produkt som man ska få människan att vilja använda än att behöva. Jag lade fram exemplet på mitt programmerande. Allt jag personligen gör i form av bilder och kod – lägger jag ut för vem som helst att använda. All min kod finns på internet. Ta det, förbättra det – och ha kul! Mannen frågade mig hur jag skulle tjäna pengar på det. Tja, skulle jag bli tillfrågad att utföra ett arbete åt ett företag, säg att de behöver en lokal tjänst för arbetarna. Ja, då får jag fortfarande lön för det. Sen ser jag ju gärna att den kod jag skrivet öppnas fritt. Om det nu är upp till mig så är svaret givet. Men är det inte upp till mig så är det inte så mycket jag kan göra tyvärr. I slutänden så har jag ändå skapat den produkt som efterfrågades. Mannen dykte att jag då gick emot mina egna normer. Tråkigt att höra, men han har väl all rätt att så tycka det. Jag håller däremot inte med. Jag tillade även att i framför allt medicinisk patent borde sluta bry sig så mycket om pengarna och mer om människan.

En kvinna jag talade med var först lite ifrågasättande. Skyddat privatliv var inte så viktigt, hon hade vitt mjöl i påsen. Ja, det må hon ha, och lika så anser jag mig ha det. Men jag ser det ändå vara fel att en mediaindustri ska vara bakom dessa lagar för att ingen köper deras skivor. Men jag uttryckte mig mer så att det inte ska finnas sådana tjänster som ska kunna missbrukas. Att sammanställa information som man sedan kan uttnyttja mot gemene person.

Det var också otroligt roligt att träffa lite medpirater. Jag har inte träffat några okända (personer jag inte känner) piratpartister sedan jag delade ut valsedlarna i Kalmar län 2006, och det var jätte kul. Detta till trots så diskuterade vi vilt och skojjade fritt med varandra och jag tyckte att det rent allmänt var skit gött.

Men den roligaste nyheten av allt är att vi gått upp över sju tusen – 7000 – medlemmar sedan domen mot TPB-gänget föll. 7000 – det är en helt makalös siffra. När jag skriver detta så var vi 23 575 medlemar. När vi Linköpingspirater möttes i morse så var vi ca 20 500 medlemar.

EDIT: Tydligen så gick vi upp ca 10 000 medlemar på två dygn.

Det man har lärt sig idag är att äldre människor kanske inte alltid förstår oss ”unga”. Det är lite ”ung och dum” stämpel över det. De påpekar vårt namn och relaterar till Sumalia-piraterna, de tror att vi bara vill ha allt – gratis. Allt är ju inte helt sant och allt är inte helt falskt. Kultur vill och ska vara fritt, men givetvis ska skådespelare och artister ha betalt för sina arbeten. Piratpartiet är vårt nam för att det är ni som döpt oss till Pirater och vi bara spelar på det vidare:

”Vi kallas pirater. Vi kallas pirater för att vi står för medborgarrätter, för att vi tror på framtiden, och för att vi vill bygga om för en ny generation. Rick Falkvinge, talet ifrån Stockholm idag, där ca 1000 personer var med och demonstrerade för domen mot The Pirate Bay-gänget.

I en artikel i DN så står det att det mest var unga på demonstrationen i Stockholm. Givetvis är det, det. Det är vi som är morgondagen – framtiden. Det är vi som en dag kommer att ta över regeringen, Sveriges arbetsplatser, parkbänkar, villor och bryggor. Men efter idag så ser jag att betyligt fler är intresserade än ”unga”.

Då jag också kommer ifrån Loftahammar/Västervik och det är väldigt dött där så har jag även fått upp lite tankar om att försökta få igång något där. Jag tror att det kan vara viktigt att besöka gymnasiet och tala med eleverna där. Det är trots all minst 500 nya väljare bara där. – Forumtråd.

Jag avslutar med de väl valda orden:

”Internet är IRL
Domen är LOL
Framtiden är VÅR”

Publicerat iTankar