Hoppa till innehåll

Att programmera.

Jag beklagar min lysande frånvaro 😛 Det har varit mycket programmerande av SixA de senaste dagarna, men det ger även goda resultat – se tidigare inlägg.

Det är faktiskt otroligt roligt att programmera. Tidigare har jag hållt på väldigt mycket med hemsidor i HTML+CSS+PHP och det är fantastiskt att se sina små förändringar i CSS eller PHP göra skillnad. Just CSS och PHP gjorde även en sådan revolution hos mig, personligen.

Samma sak är det med att nu skapa program. SixA är byggt i Python med en Bash-baserad bakgrundskod av en kille i Portugal, Fillipe. Och nu de senaste dagarna så har jag mer och mer förstått vad den är principiellt som min kod gör. TIll en början är det mycket klippa och klistra ifrån andra guider man kan hitta. Sedan blir det att testa att ta bort en del och se vad som händer, sedan ta bort mer, strippa ner det så att endast det som jag faktiskt vill ha är med. Sen bygger man vidare på det med de funktioner man vill använda.

Det om är så befriande är att allt som jag gör, är rena funktioner som använder sig av bibliotek som kommer med Ubuntu. Jag behöver inte återuppfinna hjulet eller definera ikoner (vissa enskilda fall behöver jag visst det, för tillfället, men det är för SixAs ikon) – det är fantastiskt. Detta gör ju mitt arbete klart snabbare, lättare och absolut betyligt snyggare.

Det absolut roligaste var när jag gjorde klart min tray ikon så att jag faktiskt kunde avsluta den, utan att behöva göra det i en terminal. Nu gör den precis vad den ska göra, inget mer, inget mindre.
Det var även skönt när jag tillslut klurade ut hur jag skulle fånga upp signalera ifrån GUIn. Nu kan man som sagt, faktiskt trycka på en knapp och det händer något. Marvellous.

Så kort sagt är det helt fantastiskt att programmera och se hur sitt verk tar form.

Det ska dessutom bli helt underbart att få använda mitt program. Jag längtar tills jag kan sitta med min fina SixAxis och spela Oblivion med den.

Nu låter jag sådär nördig igen, men det gör inget. Jag hörde nämnligen min far och Filip diskutera mina datorkunskaper för en tid sedan och det de sa gjorde mig väldigt glad. De sade det att det finns datornördar och så finns Daniel – En nörd som även går ifrån datorn.

Men föresten så tror jag att definitionen av nörd har rubbats. Och då gällande det mesta nörd-relaterade:

  • Spelnörd – Vem som helst sitter numera och spelar. Fotbollsnördar spelar spel där de coachar, hockeynördar spelar NHL spel, flickvänner spelar WoW (tack gode gud, inte min) och systrarna spelar Sims. Det är alla. Och mycket är pga. spel som Guitar Hero och Wii sports. Man spelar dem när man festar, sällskapar osv.
  • Datornörd – Alla nördar vid datorerna numera. Visst så finns den där andra datornörden kvar som programmerar, hackar osv. Men även dessa har tagit del av en större utsträckning. Facebook, forum, Twitter, The Pirate Bay. Alla sitter vi här och där. Många har flyttat sina konversationer till internet, tilllika sina vänner. På gott och ont givetvis.

Gränserna mellan nörd och inte nörd har börjat att suddas ut tack vare vår virtuella verklighet. Nu gäller det vara att få in de rättigheter som vi behöver och vill ha där med. Ha, nu fick jag in det med – Rösta på Piratpartiet 😉

 

Försten så har jag mina funderingar på att starta upp lite grunder för hur man börjar programmera i de (skript)språk som jag behärskar. Vad tror ni?

Publicerat iOkategoriserade