Hoppa till innehåll

Vår Vendetta är närmare än vi tror.

V for VendettaV for Vendetta. En fantastisk film. Det tyckte jag redan när den kom ut och jag laddade ner den via BitTorrent får många år sedan. Då jag bodde i min lilla etta.

Den gör sig nästan ännu bättre nu. Filmen har legat på filserver ett tag nu och jag tänkte ta och damma av den – istället har jag suttit framför tvn och Kanal 6 och sett på den. Jag valde alltså reklam framför gratis (gratis som i icke reklam).

Det jag lade extra mycket märke till denna gång än den senaste gången jag såg på den, var vissa rättigheter och ordval som de har i filmen. De visar verkligen att censuren tagit över, telefonavlyssning är lika självklart som att kolla ned på gatan och se vilka som går där, internet är det inte tal om över huvudtaget och utryckandefriheten är totalt överkörd av regeringsstadgar.

Folket har inte längre de grundliga rättigheter som vi idag har, eller de integritet eller frihet att välja vad som är bra för mig. Medborgarna är fiender. Och framför allt just den där meningen ”För din egen säkerhet”. Som i att -”för din egen säkerhet så sätter vi din mor och mormor i fängelse, kastrerar din son och bränner dig på bål”.

Det är fortfarande majoriteten som avgör i en demokrati och det är inget som vi får glömma bort. Det är vi. Vi är ägandet, vi är staten. Det är iallfall så som det ska och borde vara. Jag hoppades faktiskt att Moderaterna skulle komma till styre överlag, vid valet 2006. Jag hoppades givetvis ännu mer på att Piratpartiet skulle komma över 4% gränsen. Men jag ville verkligen få bort den där jävla Göran Persson och sitt röda jävla parti ifrån riksdagen.

Men nu idag så är det tydligt att både Moderaterna och Socialdemokraterna spelar i samma liga. De är samma skrot. Det har nästan gått så långt att de bytt ståndpunkt med varandra.

Och även om nu våra politiker bara är naiva nog att inte förstå vad de håller på med så är det en annan viktig sak att ta upp. Som en vän påpekade. Det är det att även om inte våra politiker kanske använder dessa redskap som de verkar ge ut hur som helst, utan att bry sig om vad deras chefer säger (vi, alltså), alltså FRA, IPRED, ACTA, så kommer det garanterat att komma män/kvinnor som kommer att använda dem. Och inte till att göra världen ren. Det är lite som ringen i Sagan om Ringen. Man kan göra gått med den – teoretiskt.

En annan sak som jag annars faktiskt uppskattar oerhört mycket och också ser upp till, det är Barack Obama. Där har vi en klytig och modern man. Lås inte internet, använd det. Öppna upp, använd! Se på de hemliga dokument som man nu öppnade upp som visade att Bush-styret ansåg sig att ha makt att övervaka vem fan som helst. Och att censurera. Sånt ska aboslut inte få förekomma. Samtidigt så har USA varit ett jävla skit land (säger varit, då jag anser det vara bättre nu när det är demokratiskt styrt med en god man vid rodret). Helt åt helvete.

Det är mer sådant som jag vill se även i Sverige. Visa att det faktiskt är demokratiskt. Visa att det är medborgarnas röst som räknas. Visa att vi fortfarande bryr oss om integritet och frihet.

Jag kommer verkligen inte att rösta varken blått eller rött på nästa val. Det blir Lila!

Publicerat iOkategoriserade