Hoppa till innehåll

Ubuntu(GNU/Linux)Migrering.

Jag har många vänner. Många vänner som sitter framför datorn i brist på annat. Vi bor långt ifrån varandra, orkar inte göra annat efter skola/jobb, eller i brist på annat skojj (flickvän).

De flesta av dessa vänner kör idag Windows. Förutom Sebastian som dual-bootar, men mest kör Linux Mint, och Filip som också dual-bootar. De andra har jag många gånger försökt få att köra Ubuntu, eller dess derivat (Kubuntu, Xubuntu, Mint), då det är det enda Linuxdist. som jag kan bra.

Några av dessa har varit på och testat. Eller snarare de flesta. Henke körde lit för två år sedan. Men hans dator var helt pucko då så han köpte en ny och fick Vista på och tog det säkra före det osäkra och inte böt ut det. Rikard körde ett tag, men han hängde visste inte allt som ibland behövde göras och jag kunde inte alltid stå till tjänst. Nu har han köpt en ny laptop, också han med Vista. Marcus har sagt nej så fort han sett något som inte har samma färg som ett Windows-system. Men han har faktiskt börjat ändra sig så han köpte en ny laptop med, japp – Vista. Vilket han hatar. Så han ska kanske börja köra Kubuntu.

Sibban och Filip är ju där de är fortfarande. Ska hjälpa Filip med en sista knuff så är han nog helt över. Rikard tro jag att jag skulle kunna få att köra Ubuntu då han inte heller gillar Vista. Det gör inte Henke heller, men han lär jag nog inte få över på ett bra tag. Sen har vi också Rikard N, han fick jag att köra Ubuntu ett tag, tills han sålde laptopen.

Det är fler jag fått över, som jag inte har samma kontakt med. Men min älskade Anneli kör Ubuntu, min Mamma kör Ubuntu, mina farföräldrar kör Ubuntu. Fick Annelis syster att köra Ubuntu och hennes föräldrar. Men de blev tvungna att byta tillbaka pga. problem med ett bokföringsprogram.

Dit jag vill komma efter allt detta babbel är att folk är insnöade. Folk hatar Vista, men vill inte ha tex Ubuntu. De vill ändå ha Windows, och tar då hellre XP. Men XP är ju osäkrare än att hoppa ut ur ett flygplan utan fallskärm. Eller det kanske ligger på samma nivå…

Hur som helst så är det osäkert, ned-bloatat och helt enkelt skit. Iallafall idag. Jag gillade det – väl, när jag körde det. Jag hade ju inte andra alternativ. GNU/Linux VAR för svårt då. Men nu har det mognat. Jag har kört Ubuntu nu i tre år och det har verkligen vuxit sig starkt. Inte nog med detta så är faktiskt Linux byxmynigt nu. Känn på den!

Det finns idag massor med stora organisationer och företag som migrerat till GNU/Linux istället för Windows och/eller UNIX. Se bara IDG.se lista med migreringar.

Så sluta att snöa in er på saker ni inte gillar och prova iallafall på. Vänta åtta dagar till så ska jag visa er. Den 30:e så ska ni ha detta till hands:

  1. En internetuppkoppling
  2. En torrent-klient.
  3. En dom CD-R skiva.
  4. En CD märningspenna.

Då kommer nya Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex. Och det är klart för start. Jag vill att ni gör detta:

  1. Laddar ned torrent-versionen av den nya utgåvan då webbservrarna lär gå varmt.
  2. Bränner ut skivan.
  3. Märker skivan.
  4. Bootar upp disken.
  5. Testa en filosofi.

Ubuntu är för mig mer än ett OS. Det fick mig att tänka om, men det är en annan historia. Men ni som känner igen er i att Vista är för segt och XP är för gammalt; Testa nya Ubuntu.

Gillar ni det inte efter att faktiskt testat det utan att redan innan bestämt att ni inte ska ha det –  Fair enough. Tack för att ni testade det. Men skriv gärna här vad ni inte gillade så ska jag meddela det vidare när min recension kommer.

Gillar ni det – Underbart! Installera det. Men bli inte för ivrig och formatera hela disken. Ubuntu installationen är otroligt simpel. Men den mänskliga faktorn kan alltid slå till.

Stay tuned!

Publicerat iOkategoriserade