Ubuntu och menyrevolution – HUD.

Det händer att man får höra – och ser det givetvis själv – att Ubuntu, eller egentligen alla Linuxdistributioner, efterliknar sina properietära konkurrenter Windows och Mac OS X. Menyer, muspakaren, skärmsläckare, knappar, notifieringar – till och med ikoner. Det är lite tråkigt när man tänker på det, samtidigt som man tänker: ”Men hur skulle det annars se ut eller fungera?”

Faktum är att det inte hänt så mycket med det grafiska skrivbordet på en dator sedan det introducerades. Compiz gör det roligare och mer användbart, men det är fortfarande en muspekare, menyer osv.

Canonical, företaget bakom Ubuntu har tänkt vidare på detta, vilket jag anser vara fantastiskt – äntligen ska det tystas att vi, FOSS-nördar, slutar ta efter och kopiera! I nästa version av Ubuntu, 12.04 – Precise Pangulin – så försvinner våra gamla menyer.

Det nya förslaget kallar de för HUD – Head-Up Display. Även att jag inte är klart såld på det, så finner jag det väldigt intressant. Det är så att jag funderar på min egna vana. När jag vet vart menyalternativet finns, vill jag ju helst inte behöva söka efter det. Men å andra sidan, när jag inte vet så är det värre.

Och vidare så använder jag bara Synapse för att öppna program, hitta filer osv., så varför inte. Ska bli spännande att se. Och kul med lite nytt. HELT nytt.

8 svar på ”Ubuntu och menyrevolution – HUD.”

 1. Det går INTE att jämnföra operativsystem såhär. Helt olika processer körs under huven och tar olika mycket minna. Ubuntu startar snabbast, men det är inte säkert att Ubuntu av liscensskäl kör i närheten av de processer som W7 kör. OsxX är jag inte så bekant med. Använde det dock på daglig basis för någea år sen. tror det var 10.2 då.. Kan ha fel. Jag använder Xubuntu som enda operativsystem idag. Detta helt enkelt för att det är gratis, och duger för vad jag skall ha en dator till. 

  Men ett väl underhållet Windows XP/7 vinner i längden, och det är för att det är igenomtänkt under skalet.

  Jag hade inte hållt med mig själv för några år sen. Men Unity, KDE4 och framför allt Gnome3 är så trasiga, buggiga vid normalt användande att det är smärtsamt. Plus att en normalanvändare måste tänka om i hela sitt datoranvändande vid eventuellt byte.

  Jag försökte vara så jäkla opartiskt som bara möjligt. Älskar Linux, men det experimenterandet måste lugna ner sig. Och ju fler kockar, desto… Ja bedöm själva.

   

   

 2. Gymnasielärare i operativsystem Linux här! Jag har läst ett antal av dina blogginlägg och något som är genomgående är att du inte skriver för alla. Alla vet hur man i det grafiska gränssnittet (utseendet på skärmen) startar till exempel Firefox, men hur många har en aning om vad t.ex. ”proprietär” programvara är? Skillnad mellan proprietär, gratis, fri och öppen programvara, är inte något som alla vet. Nämn inte för mycket på en gång i samma inlägg. Tala om vad som är bra med det du säger så att vi läsare kan göra oss en uppfattning och välja om vi ska gå på din linje eller inte. Ställ nyheter mot det gamla, byte är inte alltid bra!

Kommentarer inaktiverade.