Hoppa till innehåll

Byråkratin då?

Idag kunde man läsa hur en stackars 11-åring tvingades av ett tåg av konduktören pga. flickan saknade biljett. Flickan försvann först, men har nu återfunnits hos en vänlig dam. Det är verkligen förfärligt att göra så och jag är oerhört glad att få höra att inget hände med henne.

Vi klagar på konduktören, tycker att det är hemskt att göra på detta vis, och visst är det, men är konduktören den enda boven i detta drama? Jag funderar nämligen på vad som hänt om konduktören faktiskt låtit flickan vara kvar och ifall någon av denne konduktörs högre höns fått höra om detta.
Är det så omöjligt att samma konduktör fått sig en utskällning för just detta och, ifall man har denna händelse i åtanke, att det redan kan ha hänt. Man vill väl gärna tro att människor inte utför saker av ren ondska, inte sant?

Händelsen är förfärlig och får inte förekomma, men jag kan se den som ett resultat på hur Sverige har blivit mer och mer byråkratiskt – och inte på ett bra sätt.
För det är som SJ själva säger, ett brott att inte ha biljett (bedrägeri / bedrägligt beteende), men det är verkligen inte okej att bete sig på ett sådant vis att man utsätter ett stackars barn för en sådan fara som kan förekomma om man bara lämnar den på det sätt som har skett vid detta tillfälle.

Men det är precis saker som detta jag menar. Att byråkratin helt enkelt har satt sig så hårt fast att man riskerar ett eller annat oavsett hur man beter sig. Att man blir inlärd att man inte får se igenom fingrarna med saker och ting, och helt enkelt måste gå efter policies, föreskrifter och regler som företag eller myndigheter har.

Publicerat iTankar