Hoppa till innehåll

Energi.

Fick chansen att svara på ett par frågor som en vän hade fått. Givetvis tog jag och svarade och skrev lite eget innan det var dags att gå och ta hand om tvätten.

 

Vad har energi med utveckling att göra?

Eftersom energi, som i el, har en fundamental del av dagens samhälle och det liv som vi lever så har det allt att göra med dagens utveckling. Datorer mot internet, lampor, verktyg, maskiner, bilar – ja, allt har att göra men energins utveckling.


Hur har energianvändningen förändrats upp genom historien?

Givetvis så har den successivt ökat, proportionerligt mot antalet människor i i-länder. När elen upptäcktes så tog det förvisso en tid innan lampan uppfanns, eller andra enheter som kan använda elen, men efter det så tog det fart. Lampor i var mans hus då de svenska bönderna ofta behövde ljus tidigare än någon annan när de skulle mjölka korna på morgonen. Vidare byggdes det ut och gav telefonerna sina pulser. Elen var lite som USB-porten är nu – man kan hitta all möjlig skit till en USB-port. Lampor, fläktar, kaffekoppsvärmare och juckande hundar, mm, mm.

 

Lite så var elen med, man hittade nya användningsområden. Allt man värmde på vedeldad spis kunde man värma via el, spisen byttes ut mot en på el, man började kyla saker i kylskåp istället för källare. När industrin sedan tog sin vidare fart i takt med elens tillkomst så började man använda elektriska maskiner istället för arbetare – i vissa fall, åtminstone.

 

Vidare när allt började dra sig mot det det med digitaliserade samhället så fick det ytterligare en spark iväg. Datorer med databaser ersatte bibliotek eller arkiv med mappar och papper. Alla ville ha datorer i sina hem, vara uppkopplade mot internet – vilket krävde mer energi då fler datorer i form av servrar krävdes. Alla har numera mobil och/eller någon form av digital skivsamling i fickan.

 

Lampor, radio, TV, datorer, mobiler, portabla musikspelare, internet, osv. Har alla bidragit till den utveckling som vi idag ser som vardaglig.

 

Hur hållbar var den?

Ingen aning.

 

Vilka möjligheter/begränsningar finns för att göra dagens energianvändning hållbar?

Det finns väl egentligen alla typer av möjligheter. Begränsningen är att få det att bli mer effektivt och energisnålt då det verkligen är dags att tänka på miljön. Avfall ifrån våra kärnkraftverk är ett stort problem. En lösning är ju helt klart att börja använda oss av allt mer miljövänlig energi av vatten eller vind. Olja är HELT uteslutet.

 

Källor:
Ingen.

 

Publicerat iOkategoriserade