Hoppa till innehåll

We are back!

När jag var och bytte den gamla servern mot den nya så satt jag mig och började skriva på en välkomsttext – en text som slutligen inte alls stämde. Men nu, en vecka senare så är det ta mig fan igång!

Såhär löd den;

Nu är äntligen alla hemsidor tillbaka – i alla dessformer; databaser, filer, säkerhet.

När jag väl kom till servern så gick det mycket smidigt. Köra igång den gamla servern, göra den backup jag inte hann med sist, applicera dem på den nya (virtuella) webbservern.

Men det gjorde ont på vägen dit. Hemsidorna har ju varit nere i nära en vecka. Men kort sagt så känns det ändå gött för då fick jag chansen att fixa klart och börja använda min nya server. Den ska ge en hel del mer kräm. I princip lika mycket kraft som min bärbara feting – ca dubbelt så många bogomips som den tidigare servern.

Den största nyheten är dock att webbservern körs virtuellt. Så den nya servern är mera en virtual host för flera andra servrar som ligger helt skilda ifrån varandra (bla. webbservern och min filserver) – utan att dra mer ström! Så man kapar energikostnaderna, vilket i sig är bättre för miljön.

Annars är (/ska) allt vara tillbaka i sin ordning! Skulle det dock inte vara det så hör gärna av er. Antingen igenom att kommentera detta inlägg eller använda kontaktsidan.

Trevlig helg 😉 (min börjar nu, slutar på fredag.)

 

Detta är något som skulle stämma in bättre;

Välkommen tillbaka! Jag beklagar verkligen nedtiden för både användare och besökare – väldigt tråkigt med en sådan lång nedtid. Men nu är det som sagt igång igen – även om vissa tjänster inte är igång än, men dock inget som ni märker av.

Allt gick utmärkt fram till att jag skulle applicera en backup. FIler ansågs vara skadade, och jag kopplade inte ihop orsaken förens igår. Vägen dit var ännu mer problematisk:

  • Den virtuella webbservern frös så fort den fysiska disken monterades, och den var tvungen att monteras, annars skulle det inte finnas nog med plats. Lösningen var tillslut självklar; skapa en virtuell disk, med tillräckligt med plats och lagra den på den utsatta webb-disken.
  • När den väl kom igång så stängdes alla virtuella gäster ned när jag loggade ut – detta pga. jag tydligen valt att kryptera min hemmapp.
  • Backupen av den gamla webbservern filträd gick inte alls bra – enligt outputen – kom senare på varför: för att jag hade använt symlänkar till vissa sidor för enklare administrering av uppdateringar för Drupal och dess moduler.
  • När något av dessa felade, och man behövde starta om servern så fick jag ringa till en vän som var i närheten av servern (jag är fem mil bort) och be honom göra en hård reboot, då servern av någon anledning inte kan ta emot en reboot signal.

Allt detta gjorde det till ett (inte så stort) problem (i sig), men då jag sommarjobbar varenda dag och har annat att göra utöver det, så har det inte varit så lätt. Men när jag väl klurade ut allt så gick det smärtfritt och hemsidorna satts upp halv sju i morse under frukosten.

Nu ska jag bara fixa lite CSS-buggar här på sidan (funderar även på nytt tema) och sen ska jag posta alla de inlägg jag skrivit vid sidan av.

Natti

Publicerat iOkategoriserade