Hoppa till innehåll

GNU/Linux, Open Source och Ubuntu är fantastiskt.

Att Ubuntu och Open Source världen i sig är helt makalös, det kan väl de flesta som provat det och sett dess möjligheter skriva under på. Som tidigare idag så blev jag trött på att behöva öppna en terminal varje gång jag skulle öppna upp min DVD-läsare, då jag spillt kaffe i laptopen sedan en tid tillbaka. Jag ville ha ett enklare sätt.

Då kom jag på att jag kunde använda mig av någon av de fyra programknappar som jag har över tangenborde och som jag nog aldrig använt. Då tänkte jag först ut hur jag skulle kunna använda xmodmap för att åstakomma det jag ville, sedan att mappa en snabbknapp till ett komando, men kom sedan på att det finns ju ett skit bra verktyg för att välja vilken knapp som ska mata ut en skiva – grafiskt.

In i System > Inställningar > Tangentbordsgenvägar gick jag och fann där ”Eject”. Tryckte på den, mappade den till den dammiga mail knappen och nu så hoppas läsaren ut precis när jag vill ha den.

 

För er kära läsare som saknat ”Dagens kommando” så ber jag om ursäkt. Mycket prov och sen så har jag inte klurat ut det som jag ville ha gjort. Det ena är att använda tangentbordets LEDs för notifieringar (nästan klar med den), och det andra är att läckert kunna skicka kommandon till en extern server över SSH – grafiskt.

Japp, Open Source är en underbar värld.

Publicerat iOkategoriserade