Hoppa till innehåll

Det är så mycket mer än mjukvara.

Att vara fri, att vara öppen är några grundpelare i mitt liv. Min filosofi går efter Ubuntu och säger att jag är en del av något stort, något öppet och fritt. Alla kanske inte vet att Ubuntu är en uråldrig Afrikansk livfilosofi och så mycket mer än grymt operativsystem. Likaså är det för mig.

I många år har jag kallat mig pirat och piratkopierat för att vara både rebellisk och jävlig, men även för att självklart i brist på en stadig ekonomi och taskig teknik. Med tiden så övergick detta. Framförallt i takt med att det Piratkopierade Windows XP som jag använt under alla år byttes ut mot Ubuntu.

Med Ubuntu så övergick all piratkopiering av mjukvara till öppna motsvarigheter och där har jag stannat. Musiken har bytts mot Spotify osv.

Men för att komma till sak – det är så mycket mer än mjukvara. Jag ser nu mer på att vara öppen i min kunskap – låta andra ta del av vad jag vet, och kan, och gör osv.

Fram till efter det senaste valet var jag även mycket aktiv i Piratpartiet. Jag var med i två tidningsinterjuver (kortet till höger kommer ifrån ett av dem), jag var valkretsledare för Kalmar län och jag stod även med som riksdagskandidat på valsedlarna.

Anledningen till att jag senare tog avstånd var pga. brist på tid – skulle ta studenten, valet var ju över, och jag sympatiserade inte riktigt med dem tillslut – förens nu. Jag har faktiskt tagit och registrerat mig återigen, på Piratpartiets hemsida.

För det är så att jag oroar mig allt mer för Sveriges framtid. Jag har inte kommit till att skriva klart mina tankat om varken IPRED eller FRA – och de är kanske lite ur tiden nu, men jag är helt emot dem båda.

FRA – Att ha en tjänst för att lyssna av varenda en är i bara dess exsitens en ren livsfara. Nog att det är en ypperligt bra sätt att jaga brottslingar (inte fildelare), så kan tjänsten användas allt för mycket på fel sätt och jag litar inte ett skit på att det ska sitta en vilt främmande person och kolla på mina (vilt krypterade) mail. Punkt slut – jag tål det inte. Stäng ner skiten, spräng en EMP över huvudbyggnaden.

IPRED – att lobbyister ska springa omkring med en polisbricka de fått i cornflakes-kartongen är absurt. Jag betalar skatt för att ha riktiga poliser på gatorna. Jag betalar fan inte skatt för att dumma jävla politker ska slå ett slag för att musikbranchens giriga jävla stoplskott ska få springa runt och leka tjuv och polis. Jag tål inte heller detta. Är den en kriminell handling som en människa begår så vill jag att diskobilen kommer med farbror blå!

Läs även http://www.piratpartiet.se/nyheter/polisen_vill_ha_okad_ratt_att_kartlagga_vara_privatliv

Men självklart finns det också fördelar med både FRA och IPRED. Att fånga pedofiler är verkligen en högprioritering. Och att vid något tillfälle kunna gå vidare själv med något som polisen valt att stänga kan kanske vara bra. Men jag ser ändå så mycket mer nackdelar är jag någonsin skulle kunna se fördelar. Systemet är för sårbart, enligt mig. För många människor kan utnyttja det till sin fördel och det är ingen som är rätt i min bok.

Istället för att lägga hundratals miljoner kronor på lagar och tekniker som får Sverige alltmer likna 1985 och ”V for Vendetta”, så lägg istället de pengarna på att ta fram ett lagligt och mer godtyckligt sätt att se på film och allt annat, se på Spotify! Och lägg framför allt pengar och resurser på att gaga fysiska brottslingar istället för en finnig 15-åring som laddar ner några låtar för att bränna ut en skiva till tjejen i klassen som han är kär i. Ja, ja, ni säger att lagen inte ska vara till för att jaga privata fildelare – vi får väl se hur pass stor den ärligheten var.

Och så ser faktiskt Piratpartiet på att det inte bara handlar om att göra en lag för att få ladda ner en film gratis, för att man är snål – utan det handlar om att vara öppen. Uppovsrätt och patentlagar borde inte finnas för att infortmation vill vara fri. Information ovh kunskap vill utvecklas – ständigt – till det bättre.

”Sharing is Caring” lyder budskapet och för att bevisa mitt stöd och min vilja så ska jag äntligen gå ge blod för mer än personlig Karma!

Nu väntar bara rättegången mot The Pirate Bay.

Share, out!

Publicerat iOkategoriserade