Hoppa till innehåll

Livet – meningen.

Vi är djur. Och liksom andra djur är vår enda mening med livet att reproducera. Vi föds, vi äter, vi sover, vi gör oss starka och vackra för att finna en partner och reproducera. Det är inte mer än så. Liksom träd behöver vatten för att producera frön som ska bli nya träd. Liksom fågeln, fisken och elefanten. Det finns inget mer av livet än detta – rent naturligt.
Vi människor har ju också privilegiet, eller kanske förbannelsen, att vara oerhört intelligenta. Vi har en otrolig kognitiv förmåga, tankekapacitet och utrymme att tänka i det abstrakta. Cogito ergo sum. Jag tänker, alltså finns jag. Det jag vill säga med detta är att även om meningen med livet inte är mer än att reproducera, så har möjligheten, kapaciteten, att skapa en mening.
Det naturliga kan skrämma oss.
I det liv vi lever, sett utifrån det perspektiv där ingen av oss skiljer sig så är det ändå samma naturliga process. Vi föds, vi uppfostras och går i skolan. Väljer utbildning. Allt detta för att få ett jobb. Och varför ska vi ha ett jobb? Jo för att vi ska kunna ha möjligheten att själva reproducera. Sätta ett liv till världen så skall göra samma sak. Äts, sova. Plugga, jobba. Allt för att reproducera och säkra vår avkommas framtid att göra detsamma.
Du räds detta, inte sant? Du känner en ångest? Det är inte konstigt. Att allting är meningslöst. Du har två val: lämna världen eller gör något vackert utav den tid du har.
Jag väljer det senare. För överallt därute, i det naturliga finna skönhet. Och du har själv möjligheten att skapa din egna mening med livet. Så har det alltid varit.
Kapitalisten ser konsumtion och en växande marknad. Att produktion och konsumtion är en anledning. En process som tur oss vidare.
Den religiösa ser det som guds vilja och plan.
Konstruktioner. Liksom din egen.
Personligen anser jag hur du bör göra det bästa av livet. Vad det är, är individuellt.
Rickie Gervais sade att det är fel att ateister inte har något att leva för, vilket är fel då vi har allt att leva för men inget att dö för. Det känns relevant här i diskursen att vi verkligen har allt att leva för eftersom vi innehar den intelligens som gör detta möjligt.
Avslutar med att parafrasera Stephen Hawking som sade att vi inte är något annat än en väldigt intelligent apa. Det är dessutom evolutionens största misstag.

Publicerat iTankar