Hoppa till innehåll

Kort om näthat.

Det har varit mycket tal om näthat senaste tiden, med all rätt. Det underbara med internet, som är möjligheten till obegränsad och ocensurerad yttring av ens egna tankar och känslor, har också en mörk baksida: folk beter sig som idioter.

På internet kan man vara vem man vill, så varför vill man vara en idiot?

För det är ett väldigt spännande beteende. Hur man vill spendera sin tid genom att hänga ut, förolämpa, och kanske även ibland intill förstöra godtyckligt valda människor.
Jag är övertygad om att dessa ”troll” helt enkelt är väldigt ensamma, oaktsamma, socialt isolerade människor som söker göra sig själva större genom att förminska andra. Patetiskt.

En del säger som så ”Hater’s gonna hate”, och vill helt enkelt lämna det där. Men inte jag. Jag vill bekämpa detta för att jag tror att det går att ändra. Livet är för kort för att hata. Och dessa troll är sociala missfoster som behöver stöd och tillrättavisande. De behöver bli en del av afk-samhället.

Jag har, som så många andra, haft min beskärda del av hat- och förolämpande kommentarer. För en tid sedan så såg jag ett klipp på YouTube där några framstående, kvinnliga, journalister läste upp några av sina värsta hatkommentarer. Det var en man där som förklarade (foliehatt-prat) hur CIA finansierade feminsm, och därför var det ondskefullt. Jag svarade och delade min rädsla och sorg över hans okunnskap. Mannen blev arg och bestämde sig för att kommentera en jävla massa av mina egna YouTube-klipp med kränkande ord.

Jag tycker bara att det är pinsamt – det är för min del som att hälla vatten på en gås: det rinner av. Men många andra tar faktiskt illa vid sig, och därför är detta ett stort problem.

Problem är till för att lösas, men hur löser man detta? Inte ska man sjunka till samma nivå som dessa människor, inte heller ska man ta illa upp för det de säger, för det är deras energi, och deras ord betyder absolut ingenting.

Publicerat iOkategoriserade