Hoppa till innehåll

En dag till, i och ifrån Göteborg och Chalmers.

Idag har jag för första gången i mitt liv varit och sett Chalmers med mina egna ögon. Kortfattad är jag helt förbluffad av dess storlek och utsida, och helt hänförd av dess insida.

Jag hade inte riktigt förväntat mig dess storlek. Nog visste jag att skolan måste vara stor då den är så känd, många går där osv. Men området var helt basalt! Som en hel stadsdel.

Under tiden vi var där så gick jag på två seminarier. Den första var det Tekniska Basåret;
Basåret går ut på att man läser in Matte C, D och E, Fysik A och B, och till sist Kemi A. Alltså gymnasiekurser. Men de läses istället på ett sätt som man faktiskt gör på en högskola. Som att man tex läser två kurser i sju veckor och sedan har man en sluttenta av varje av de två ämnena vecka åtta.

Kursen är i sig värd 60hp, men man får egentligen inga fler poäng eller högre betyg i de nämnda ämnena, utan de ligger lite vid sidan av. Man kan i princip endast använda dem om man ska läsa vidare på Chalmers. Och om man vill göra det när året är slut och man har klarat sig igenom, då får man en garanterad plats på något av deras civilingenjörsprogram. Basårs elever har alltid första tjing.

Vad man också tydligt fick veta var att det ändå är högskoletakt, trots att det är gymnasiekurser. Så det gäller att ligga i.
Något som jag tyckte var speciellt bra var att de första två veckorna går åt till repitition av Matte A och B. ”Det kan ju liksom vara tio år sedan du läste matte”.

 

Det andra seminariet som jag gick på var om hur det var att plugga där. Två kvinliga studenter stod och berättade om skola, studierna, boende och fritiden. Det var mycket lovande och det gjorde mig ännu mer sugen att gå där. Chalmers studentkår vekar ju vara helt fanastik med oanade möjligheter. Det finns även en massa föreningar att gå med i, som kan vara i princip vad som helst. Att flyga luftballong eller hålla på med extremsporter, vad som helst. Verkligen helt fantastiskt.

En annan viktig del som jag fick veta är att trots att man (som i mitt fall), inriktar sig at bli civilingenjör i tex elektrotenik, så blir man ändå så mycket mer. Det är inte att man bara kan få jobb i att bara vara det, eller det, utan du kan ju bli i princip vad som helst ändå.

 

Dessutom så var Chalmers miljö helt makalös. Modernt i mörkt trä och stilrent. Precis så som man tycker att en teknisk skola borde se ut. Det tillsammans med att namngivningen på olika platser på området relaterar till vetenskapens under som ”Resturang Einstein” eller ”Origovägen”, och att står en tågvagn som man kan hyra till lite diverse, gör saken klar.

Chalmers, där vill och ska jag gå.

Jag vill också passa på och tacka min älskade far som följde med mig ner. Det betydde helt otroligt mycket!

EDIT: Ansökan är inskickad.

Publicerat iOkategoriserade