Hoppa till innehåll

Meningen med livet

Finns det verkligen en mening med det liv som vi lever?

Fullmåne

Mina tankar far iväg så långt ifrån min kropp när jag ställer min den frågan. Jag flyger ibland stjärnorna, över vattnet vid Månberget och högt över mig och Annelis kyssar.

Det är något som är fasansfull svårt att faktiskt tala om och jag har alltid sagt att meningen med livet är kärleken. Något som jag fortfarande tror att det blivit men tyvärr så finns det nog samtidigt ingen mening med livet. Vi hade lika gärna inte behövts att finnas.

 

Se det såhär. Våra föräldrar föddes ur kärlek mellan två personer. De gick i skolan, levde livet, lekte, festade, skrattade, grät, andades, hatade och älskade. De gick ur skolan utbildade till ett mål att jobba som något och jobbade troligtvis som det. De umgicks med nära och kära. Blev kära, älskade, kanske gifte sig och fick dig av kärlek.

Och du är satt i samma chargong. Du växer upp, du går i skolan, du leker, du lär dig, du växer, du utbildar dig, du festar, du skrattar och du gråter. Du går klart skolan, får ett jobb, hittar någon att älska och får barn och de går i skola, får jobb, barn med villa, volvo vovve.

Cirkeln sluts. På detta sätt så bevisar det ju också att meningen med livet är kärleken. Delvis iallfall. Kärlek är ju som så mycket annat en definitionsfråga. Älskar en hockeyspelare hockey så är ju fortfarande meningen med livet kärlek, alt passion.

Samtidigt som jag säger detta så jag jag även säga det att vi lika gärna kunde bryta cirkeln. Vi skiter i att få barnen ska få barn, bli kära, ha ett jobb, utbilda sig, leka, gå i skola, gå på kalas, träffa vänner, skratta, gråta, växa upp. Vi skiter i barn, alltså skiter vi i oss själva och vi skiter i allt.

För fanns inget så skulle ingen behöva jobba för att tjäna pengar för att få barn för att de ska gå i skola för att ubilda sig för att få jobb för att ha pengar att få barn med. Det är ändå ingen idé – we are all fucked.

Ifrån Susning.nu:

 • att (ur ett deprimerat perspektiv).
 • att föröka sig (ur ett darwinistiskt perspektiv).
 • att ens avkomma generation efter generation får mer förädlade gener (ur ett ras- eller klassbiologiskt perspektiv).
 • att samla på sig materiella egendomar (ur ett biologiskt-psykologiskt eller materialistiskt perspektiv).
 • att leva (ur ett ointresserat perspektiv).
 • att det inte finns någon mening (ur ett nihilistiskt perspektiv).
 • att älska (ur ett romantiskt perspektiv).
 • att susa (ur ett online-perspektiv).
 • att surfa (ur ett (vet ej) perspektiv).
 • att finna meningen med livet (ur ett zen-perspektiv?).
 • att utveckla sig till sin fulla potential (ur ett grekiskt filosofiskt perspektiv).
 • att hjälpa andra (ur ett altruistisktkristetmuslimskt perspektiv).
 • att få ett bättre nästa liv (ur ett hinduistiskt perspektiv).
 • att lämna någon form av spår efter sig till kommande generationer (ur ett egoistiskt perspektiv).
 • att absolut inte lämna någon form av spår efter sig till kommande generationer (ur ett ultra egoistiskt perspektiv).
 • att ha roligt (ur ett hedonistiskt perspektiv).
 • att få så många poäng som möjligt på Lunarstorm (ur ett fjortisperspektiv).
 • att hämnas (ur ett mobbat perspektiv).
 • 42 (ur Liftarens Guide Till Galaxen).
 • att finna inre ro (ur ett epikuriskt perspektiv).
 • att bli bäst i världen på allt (ur ett självklart perspektiv).
 • att lära sig så många decimaler som möjligt i pi utantill (ur ett mattenörd perspektiv)
 • att nå upplysning (ur ett buddhistiskt perspektiv).
 • att knappa in fakta om näringsinnehållet i Eldroados Potatissallad etc.. (om du kallas ”Väsk”)

 

Detta visar att jag båda är lite darwinistisk och lite nihilistisk. Trots detta ser jag mig gärna som mer Zen i många fler sammanhang och då också lite i detta.

 

Men trots alla dessa tankar jag har hurvida det eller det som är meningen med livet så svarar jag ändå oftast att meningen med livet är 42, för det är bara för jävla roligt. ”För att förstå svaret måste man förstå frågan.” Svaret på 42 är 6×7. Vad det betyder kan man ju också spekulera i.

42 som kommer ifrån Liftarens Guide Till Galaxen (The Hitchhikers Guide to the Galaxy) är ju lite av en rymdfilm. Och på tal om rymden så tänker jag på ord som en vän sa till mig en filosofisk natt;

”I vårt solsystem som baseras på en sol och nio planeter så finns det en planet med liv. I vår galax så finns det ca 15 000 Miljoner ( 15 000 000 000 ) stjärnor. Ifall vi då säger att det finns nio planeter runt några av dem och att det finns liv på minst en av dem så ser vi ju hur jävla små vi är.” – Viktor Berggren.

Och visst är det så. I detta stora jävla universum som vi bor i, helt utan slut så ser vi hur små vi är. Vi betyder inte ett skit i det stora hela.
Men
vår våra de nära och kära så betyder istället även det minsta, allt för oss.

Och det är nog lite av det som är meningen med livet. Det kanske inte finns någon. Så antingen är meningen med livet att hitta meningen med livet, eller så gäller det helt enkelt att använda den korta tid vi har blivit givna och ha så kul som det bara går.

”Tror att det är att vara så lycklig och nöjd som möjligt….. man ska inte ha ångrat eller saknat nått när man ligger på döds bädden.. man ska bara garva när man tänker tillbaka på sitt underbara liv. – Rasmus Jansson.

Publicerat iOkategoriserade