Hoppa till innehåll

Grattis Internet – 40 år!

Idag då skickades det första meddelandet mellan UCLAs huvudator och en minidator – för 40 år sedan!

Tänkt vad åren går. Jag håller på med den liten krönika där jg diskuterar den abslut bästa uppfinningen – internet är med där. Lite kort så skriver jag lite om hur Internet har förändrat våra liv, för det har det ju. Det är ju en ren revolution! Se bara att du, vem du nu är och vart du än är, du läser mina tankar, nedskrivna i ord, på min egna hemsida – på internet. Fantastiskt. Hur vi beter oss, följer varandra, nya sociala umgängen, spelar, delar information; Picasa, Google Maps, Facebook, Twitter, The Pirate Bay, Aftonbladet.se, Ubuntu.se – listan kan fortsätta i all evighet.

Men internet skulle ju inte alls vara mycket att hänga i julgranen utan DNS. Och så skulle WWW vara helt onödigt, likaså HTTP. Och utan TCP/IP eller OSI-lagrena. Eller ens nätverkskorten, kablarna, mjukvaran osv, osv.

Internet må inte vara den absolut bästa uppfinningen, men den är nog den mest praktiska. Hur lätttillgängligt och enkelt allt blir. Visst må man tänka på säkerhet och andra aspekter.

En liten annan rolig tanke är vad Internet hade varit om det inte hade varit så öppet som det är. Att inte dess fäder hade varit så öppna och låtit deras teknik vara öppen. Tänk om Microsoft hade skapat Internet – då hade jag inte skrivit detta, kan man säga. Och du hade inte kunnat hitta hit.

Internet är ett fantastiskt verktyg som enkelt finns i var man/kvinnas hem. Men vad ska komma härnäst?

Ja, nästa steg i just internets historia är IPv6. Idag kör vi på IPv4 (vet ej vart femman är), och för er som inte vet så är IP(-nummer) en sorts adress som du har till din dator(/router). Det är byggt på siffor om: 123.456.789.000. Alltså Upp till tre siffror fyra gånger och ger därmed en jävla massa IP-nummer. Dock börjar dessa ta slut och det är här som IPv6 kommer in i bilden. Nu räknar man inte bara med decimala siffor utan Hexadecimala (1-F). Det ger en helvetes massa IP-nummer som aldrig lär ta slut (såvida vi inte börjar dela internet med resten av universum, men då kommer nog IPv8 (sjuan försvann med)), 2128

adresser för att vara exakt, och de är utformade som så; 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Ett annat steg i denna utveckling i och med internet och sociala medier osv. är nog tillslut att vi aldrig mer går utanför huset. Man skickar 3D-bilder till den man annars skulle gå till, och den andra gör lika dant till dig. Så man sitter med virtuell, holografiska, 3D-bilder på sina vänner och familj.

Ett annat rätt drastiskt drag skulle ju annars vara (troligtvis efter de holografiska bilderna) att vi helt enkelt stänger av elen och återgår till bronsåldern.

Godnatt.

Länkar:
Läs mer om Internets historia: http://www.idg.se/2.1085/1.244196/internet-fyller-40-ar

Publicerat iOkategoriserade