Hoppa till innehåll

Tankar om sömn.

Att sömn är otroligt viktigt – det hoppas jag att du vet. När man sover så (defragmenteras) rensas hjärnan och kategoriserar dagens händelser, sparar närminnet i långtidsminnet, stärker imunförsvaret och mycket, mycket annat.

Vet ni alla att man faktiskt drömmer varje natt? Hurvida ni kommer ihåg drömmen eller ej är inte relevant, men man drömmer tre-fyra drömmar per natt. Det beror lite på REM-sömnen.

Det sägs ju också att man ska sova ca åtta timmar per natt och det håller jag till viss del med om – men jag älskar att bara sova sex timmar. Det är verkligen helt underbart då jag tycker att dygnet är för kort. Jag finner helt enkelt inte den tid jag behöver var dag.

Men har ni varit med om det någon gång att ni sovit mer än åtta timmar och ni känner er fan så mycket tröttare än när ni brukar sova ca åtta timmar? Jag har en lite rolig teori angående det;

Jag tror att det beror på att kroppen som sagt behöver åtta timmars sömn, men när man sover – säg tio timmar istället, så börjar ”sömnklockan” om och när man då vaknar så han man bara sovit i två timmar istället. Man har alltså börjat om sin sömn.

Tja, jag tror att det kan stämma – vad tror ni?

 

Föresten, har ni svårt att sova så finns här lite tips av en som också haft sömnproblem under några perioder av mitt liv:

  • Håll det svalt i sovrummet, ca 18 grader.
  • Ha iallfall två kuddar av olika typ. En hård och en mjuk – det kan vara jätta skönt att bytas om lite.
  • Byt lakan ca två gånger i månaden, eller iallfall så det känns relativt fräscht hela tiden.
  • Ha rummet ordentligt nedsläkt. Ljus bara stör ögonen.
  • Ha inte TVn eller datorn igång när du ska sova – du kommer bara att fastna eller störas av den.
  • Se till att bara göra sånt i sängen som man ska göra i sängen. Jobba inte, ät inte – kroppen kan missförstå och tro att sängen är en plats där man är vaken – så ska det ju inte vara.
  • Försök att hålla lite rutin på när du lägger dig, eller iallfall håll en jämn tid som du är vaken och igång.
  • Sov inte småtimmar innan du ska sova, det stör rytmen.

God natt och sov så gott.

Publicerat iOkategoriserade