Hoppa till innehåll

Ny laptop.

Trots att det snart är jul så finns det något som jag på sätt och vis vill ha men inte önskar mig.
Jag kan bäl börja med att berätta att jag nyligen läste en artikel om datorns historia och de underströk att det som förändrats minst med en dator är musen och tangentbordet. Det har kommit lite andra sätt att mata in instruktioner, men inget som slagit stort. Jag har sedan länge velat ha en mobil med touchscreen (väntar på att Android mobilerna kommer till Sverige), varför inte ha en laptop med det?

Efter ett tag kom jag på att det faktiskt finns – de heter Tablet-PC och är precis vad jag skulle vilja ha. En Laptop men musplatta och tangentbord, men vrider jag drunt skärmen och lägger den uppåt över tangenterna så är det bara en enda stor tryckkännslig skärm. Helt underbart!

Jag kan rita, skriva, men framför allt så behöver jag inte dra muspekaren dit jag vill varje gång. Ser jag en länk – ja, då klickar jag på den med mitt finger eller pennan. Eller vill jag trycka upp menyn, då trycker jag på den med fingret eller pennan. Helt underbart!

Saken är också den att de flesta är i kring 12-13″, vilket är perfekt, har en 14″ nu och de är perfekta.

Trots att jag älskar min trotjänare så är det klart att jag ser framåt mot nästa arbetshäst. Min börjar bli sliten. Och jag tänkte härmed lägga upp ett par punkter för hur den ska vara för att jag ska bli hel nöjd och faktiskt skaffa en ersättare av min trotjänare:

OBS! DEN SKA FUNKA MED UBUNTU – Detta är en självklarhet.

 1. Touchscreen – Ett MÅSTE, jag vill inte vara tvungen att använda musen när jag bara surfar på nätet.
 2. GPU – Den ska klara ETQW i lika eller bättre kvalitet som min nuvarande gör + MXM så man kan byta grafikkort om man skulle vilja.
 3. Hårddisk – SSD hårddisk med SATA(2) gränssitt! Ca 100GB
 4. Liten, smidig och Widescreen – Den ska vara 12-14″ stor, varken större eller mindre.
 5. 802.11 – Den ska ha både Bluetooth 2.*+EDR och 11n teknik. INTE BROADCOM kretsar.
 6. CPU – Intel processor med 2-4 kärnor och i strömsnålt utförande. (De är mycket stora tjänare i OpenSource världen.)
 7. Batteri – Minst 3-4 h batteritid.
 8. Säkerhet – Både kingston laptop lås och fingeravtrycksläsare.
 9. RAM – 2GB iallafall. Man använder inte mer.
 10. HD – HDMI utgång och GPU ska klara 1080p.
 11. Moduler – ExpressCard 54, minneskortsläsare 5/7 i 1.
 12. LAN – 10/100/1000Mbits nätverkskort.
 13. Portar – USB, Firewire, HDMI, S-VIDEO.
 14. Modulebay – byta ut den optiska enheten mot ett extra batteri.
 15. (3G – Krävs inte, men gärna ett inbyggt 3G modem)

 

Det finns säkert mer, men det kommer väl senare. Hur som helst så lär detta ta ett tag innan det finns. Förvisso kan man ju alltid köpa en dator med det närmaste man kan komma och sen byta ut tex hårddisken mot en SSD, köpa mer minne, eller kraftfullare CPU/GPU.

Detta är som sagt inget jag önskar mig i julklapp, det finner ni i ett tidigare inlägg. Men om jag och Anneli vinner på lotto imorn så bir det nog fan en!

Publicerat iOkategoriserade