Hoppa till innehåll

Gmail som filenhet.

Ibland så vill man ju kanske kunna spara vissa filer så att man lätt kan komma åt dem vart man är. Om man inte vill ha en osäker FTP uppe och inte vill behöva hämta hem Putty varje gång man vill koppla upp sig via SSH till sin filserver för att göra filen, tillfälligt publik på sin webbserver så kan man ju förlita sig på internet tjänster som redan finns. Men dessa kanske man inte alltid behöver använda när man faktiskt har, som jag, ett Gmail konto.

Det har länge funnits sätt att montera sin Gmail disk i Windows väldigt simpelt. Det har varit värre med Linuxsupporten. Eller snarare att faktiskt få det att fungera.

Jag vet att detta funkar i både Ubutntu 8.10 och 8.04, men jag vet inte säkert hur det funkar i tidigare utgåvor. Bara att testa.

 

Börja med att installera de paket som behövs:

$ sudo apt-get install gmailfs python-fuse python-libgmail fuse-utils libfuse2 encfs

Editera sedan konfigeringsfilen:

$ sudo gedit /etc/gmailfs/gmailfs.conf

I fsname så ska du välja något svår-gissat. Detta namn kommer att komma upp i mail-titlar på de filer som du lägger upp.

Sen ska vi nu kopiera över konfigueringsfilen till vår hemmapp:

$ cp /etc/gmailfs/gmailfs.conf ~/.gmailfs

Det sista som behövs göras är själva monteringspunkten:

$ mkdir ~/gmail

 

Nu kan vi alltså montera vårt Gmail-konto som en disk på vår dator. Via det vanliga monteringsviset så blir det problem med rättighter, därför får vi köra detta kommando för att kunna använda disken och föra över filer:

$ /sbin/mount.gmailfs /usr/bin/gmailfs.py ~/gmail/

Avmontering:

$ fusermount -u ~/gmail/

 

Ev. måste man köra dessa två kommandon för att få det att funka också:

$ sudo apt-get install python-setuptools
$ sudo easy_install –upgrade libgmail

 

Klart! Nu kan du börja spara filer i din inkorg.

För att göra saken lite snyggare så kan du först göra ett skript för att montera Gmail och sen kanske till och med lägga till den i autostart för att den ska monteras vid inloggning. Och sen så kan du även lägga till ett filter i Gmail så att du slipper se alla dessa mail med dina sparade filer i din inkorg. Sparar man dem dessutom i ett filter så kan man lätt komma åt dem.

Publicerat iOkategoriserade