Hoppa till innehåll

Föräldrar och slangord.

Något som är väl känt är ju att även föräldrar gärna slänger in ett slangord här och där. Men varför är egentligen detta så konstigt, och slänger det verkligen in dem?

Jag menar, vi som idag är ”unga” använder ju dagligen slangord (trots att jag försöker att undkomma dem så mycket som det bara går och helt sluta upp med dem).

Saken är ju den att vår föräldrar har ju inte alltid varit föräldrar. En gång var de som du och jag och även de hade sina nerkortade ord, betoningar och kommentarer. Så har det ju alltid varit. Så det är ju mer så att de högst troligt har använt flertalet av de slangord som vi idag använder, när de var som oss.

Men kanske har de, liksom jag, förökt lägga dem på fyllan i form av lite mer stil och formalitet. Eller så har de helt enkelt kommit av sig. Samtidigt så är många av de ord som både du och dina föräldrar säger idag, kanske egentligen slangord som helt enkelt har accepterats till något som kom in i ordboken. Det är förvisso inte bara slang som detta gäller utan vanliga ord som bara kortats ner. Såsom tidning som blev ”tining” sett ur uttalets persektiv. Kanske ett dåligt exempel, men det är det jag kom på för tillfället.

Självklart så finns det ju fortfarande de föräldrarna som medvetet slänger in slangord för att de kanske vill hänga med i den nya generationen eller vill känna sig extra coola. Men de har också all rätt till. Det är ju ändå dem som har utvecklat språket till det att vi tog vid.

Det jag tycker är så tråkigt är de barn och ungdomar som skämms över detta. Det är inget att skämmas för och det är ingen fara. Låt du dina föräldrar tala hur fan de vill, de låer ju tydligen dig göra detsamma.

”Hänga” är nog annars ett ord som tagits vid i det allmänna talförådet ifrån att varit en sorts slang. Det heter ju annars ”följa med”, eller hur?

Publicerat iOkategoriserade