Windows 8…

Dags för Microsoft att släppa ett nytt Windows. Windows 8 är runt hörnet, och ska, enligt dem själva, vara bättre än Windows 7.

Vara bättre än ens föregångare torde ju vara rätt enkelt, men jag tvivlar på att de fixar det. Jag vet, Windows 7 sög också (inte lika mycket som Vista, dock), men det är bara så det är. Dels satsar det på sitt Metro-gränsnitt så mycket, att det som folk gnäller på när det gäller att byta från WIndows till Linux eller Mac OS X – utseendet – kommer att appliceras på deras egna operativsystem. Det kommer att bli en inlärningsperiod. Och nu drar jag många över en kam, men Windows-användare känns redan lite konservativa. Nej, folk kommer fortsätta köra sitt Windows XP med på tok för dålig säkerhet osv.

Microsofts Windows har, i princip, bara blivit sämre. XP var bra när det kom – för mer än tio år sedan. Vista rörde runt i smeten, försökte satsa på säkerhet, men gjorde bara användarna förbannade, vilket ledde till att den säkerheten stängdes av. Windows 7 var ändå bättre, men inte bra. Windows 8 kommer inte bli bättre.

Microsofts storhetstid var mellan att IBM tog dem under singa vingar för deras egna PC, fram till att Vista släpptes. Och då ska man inte tala om Windows Millenium – freud! Windows 98 var min favorit. Sen gick det i princip utför.

Chefen på Valve har till och med uttalad sig om Windows 8, och har själv sagt att det kommer bli en katastrof för PC-världen. Det är hårda ord – och jag tror inte att de är utan tyngd. Spelmakare kommer att lämna denna platform och satsa allt mer på Linux. Det lovar jag. Steam och Left 4 Dead, Serious Sam, m.fl. är redan på väg, och mer kommer det att bli!

Dock ser jag det som att det är bra att Microsoft fortfarande satsar. Dels för att vi behöver någon att slå på fingrarna, och att det är stimulerande med konkurrens på operativsystemsmarknaden.

2 svar på ”Windows 8…”

  1. XP var inte alls bra i början. Det dröjde fram till servicepaket 2 eller 3, minns ej vilket det var, innan XP var ”bra”. Fram till dess var det likt Vista skräp. Självklart har XP blivit stabilt med åren. Vore konstigt annars. Dock är den inte alls användarvänlig. Installationen är textbaserad, vilket är svårare än de flesta stora Linux distrubutioner. Hårdvarustödet är sämre än flesta Linux distar, det krävs x skivor eller besöka diverse hårdvaruföretag för få bra hårdvarustöd under XP. Vem orkar sedan med omstart av burken vid varje systemåtergärda eller program som kräver systemomstart för att fungera. Vill man köra något beprövad med lång supporttid samt är stabilt är RHEL och distar som CentOS betydligt bättre eller varför inte hederliga Debian Stable. Då har man något som är stabilt och inte kräver lika mycket underhåll som XP.

    Enligt mitt tycke är Windows 7, Microsofts bästa utgåva av sitt Operativsystem. Även om jag personligen aldrig tyckte att den var så märkvärdig. Windows 8 är bara en pinsam röra som ingen förrutom Windows-fanboy kommer uppskatta eller måste man köra Surface för uppskatta tramset? Microsoft är vana släppa medelmåttig Operativsystem till användare. Vore det inte för deras marknadsmonopol hade fler skrotat Windows på skrivbordsfronten. Inte ens Valve som är AO för spel under Windows, kan försvara Windows 8 skämtet. Bra för oss Linux användare, vilket innebär att Valve och EA börjar istället satsa på Linux. Detta kommer generera spel till Linux och dessutom påverka hela Linux ekosystemet. Framför allt drivrutin fronten vilket Valve visat stor intresse för. Det väntar spännande tider för Linux på skrivbordsfronten.

    1. Jag håller med.

      När jag körde Windows förr, så var det ju ett helg-projekt att installera om datorn. Nu går det på en timma – och då menar jag att fixa ALLT!

Kommentarer inaktiverade.